Savršene usne više ne moraju biti privilegija rijetkih - Kolumna dr. Nikole Milojevića
Savršene usne više ne moraju biti privilegija rijetkih - Kolumna dr. Nikole Milojevića 15. prosinca, 2023.

Usne su od pamtivijeka mitsko mjesto (ženske) ljepote. Pune, srcolike, sočne i meke, središnji su dio lica i uvelike određuju čitavu fizionomiju. Njeguju se, ukrašavaju, boje i šminkaju još od drevnih civilizacija, u svim dijelovima svijeta. Povijesni zapisi govore nam kako je Kleopatra, kako bi dobila crvenu boju kojom je ukrašavala svoje usne - drobila kukce!

Zasluge za izum prvog ruža za usne pripadaju Sumeranima koji su se toga dosjetili još prije 5.000 godina. "Proizveli" su ga tako što su drobili drago kamenje, a onda su ih dobivenim prahom ukrašavali te mijenjali njihov izgled i proporcije. Prvi pokušaji injektivnog uljepšavanja usana sežu u daleku 1900. godinu, kada su kirurzi prvi put pokušali u usne aplicirati parafin, no to im tada nije pošlo za rukom. Zatim je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća uslijedio tekući silikon. No, nakon čak 30 godina neuspjelih pokušaja, danas struka čvrsto stoji iza ocjene kako se trajni materijali poput silikona ne smiju koristiti u oblikovanju usana.

Prava prekretnica u suvremenom oblikovanju usana javlja se oko 1980. godine, kada se počeo koristiti gel filer na bazi kravljeg kolagena. Nažalost, rezultati koji su bili jako lijepi i prirodni, prekratko su trajali, a prije svakog zahvata bilo je potrebno napraviti i alergijski tekst.

Hijaluron mijenja sve

Prava mala revolucija u oblikovanju usana dogodila se početkom 2000-ih godina, izumom hijaluronskih dermalnih filera na bakterijskoj, a ne na životinjskoj bazi. Fileri poput Juvéderma i Restylanea sada su najpoznatiji brendovi diljem svijeta, a specijalno dizajnirani fileri kao Juvederm Volbella, Juvederm Volift, Restylane Kysse i Restylane Classic sada pružaju opcije za sve oblike usana i sve želje.

Kroz svoje golemo liječničko iskustvo i brojne godine u estetskoj medicini dobio sam pomalo laskavi nadimak "The Botox King”. Uspješno tretiram podočnjake i "ravnam" noseve, no jedan od zahvata koji najviše volim raditi jest oblikovanje usana.

Neki od nas imaju sreću da su se rodili sa savršenim, punim, srcolikim usnama. Neki rođenjem dobiju hidratizirane, pune usne, baš onakve kakve svi priželjkuju. S druge strane, čak i oni koje je priroda obdarila savršenim usnama, ne mogu izbjeći učinke gravitacije pa tako, upravo kao što se nos s godinama povećava i spušta, kao što se podočnjaci spuštaju zbog gravitacije, i usne s vremenom postaju tanje i manje. U njima se smanjuje količina masti, a sama se usna "uvrne" i cijelom licu da umoran izgled. Sjajna je vijest da i jedni i drugi danas mogu imati usne kakve god požele, zahvaljujući apliciranju filera.

Jedan od najboljih i vrlo suptilnih načina za vraćanje mladosti i mladolikosti licu je upravo tretman usana hijaluronskim filerima. Jer, baš su usne često kamen spoticanja među ljudima - kad god je riječ o estetskoj medicini, čut ćete kako se negativno govori o tretmanima filerima za usne - postoji strah da će usta postati "napumpana", predimenzionirana. Nitko ne želi situaciju u kojoj prije vas u prostoriju ulaze vaše usne. One ne smiju dominirati na licu - istina, one su izuzetno bitan dio lica i ako se u njih intervenira, to mora biti na sasvim prirodan način.

A kako bi to doista i bilo tako, važno je ovaj zahvat povjeriti doista educiranim, iskusnim i vještim stručnjacima - liječnicima, a ne nestručnim osobama koje pacijente privlače isključivo niskim cijenama ovoga tretmana. Ako se ampula filera za usne nudi po cijeni nižoj od 300 eura, morate se zapitati koji materijal dobivate i je li ta osoba doista stručna. Koliko to može biti opasno, pa čak i po život, govori nedavni slučaj američke pacijentice o kojemu su izvijestili svi svjetski mediji, a koja je na tretman oblikovanja usana otišla nestručnoj i nekvalificiranoj osobi te je umrla od posljedica zahvata. Očito joj je u usnu ubrizgano nešto toksično. Stoga, ako želite oblikovati usne, uvijek birajte stručnjake - liječnike ili stomatologe koji smiju injektirati filere u usne. Sve ostale zaobilazite u širokom luku.

Kako izgleda tretman?

Tretman traje pet do deset minuta i relativno je bezbolan, zahvaljujući lokalnoj anesteziji koju apliciramo prije tretmana. Pritom izuzetnu pažnju posvećujemo umjerenosti - koristimo male doze filera, pazimo da se usna hidratizira i da je prirodno povećamo. Postoje razni oblici usana, no sve ih možemo kvalitetno oblikovati hijaluronom - možemo popuniti pušačke bore, usne koje su dehidrirane možemo krvnom plazmom i skin boosterima učiniti mladolikima i bujnima.

Osim toga, i botox se odlično može koristiti oko usana - njime možemo podići kutove usana, zatim možemo raditi tzv. Lip Flip, gdje apliciramo male baby botox doze oko same usne i ona se zatim podiže prema gore. Ispod nosa također možemo ubrizgati malo botoxa kako bismo podigli vršak nosa i vršak usne. Krvna plazma i Hydrafacial Perk tretman također daju sjajne rezultate - usnice se hidratiziraju i lagano podižu.

Migracija filera iz usana

Volio bih reći i nekoliko riječi o čestoj pojavi kada govorimo o apliciranju filera, a to je njihova migracija iz usana. Ovdje moram reći da zahvaljujući jako pažljivim metodama injektiranja koje uvijek pratim, imam jako malo pacijenata kojima je filer ikada migrirao. Ako nekoga tretiramo 5 ili 10 godina zaredom - a ljudi dolaze uglavnom jednom godišnje - usprkos svim pravilima struke, nakon nekog vremena moramo ustanoviti da ta usna više ne može primiti filer. Tu onda možemo koristiti enzim hijaluronidazu kojim otapamo filer bez ikakvog straha i nuspojava. Jednostavno očistimo stari filer i počnemo ispočetka. Tako dobivamo svjež i kvalitetan rezultat.

Ono što je važno naglasiti jest da se usne ne mogu znatno povećati i kvalitetno oblikovati preko noći. Usporedio bih usnu s balonom - ona ima svoj određeni volumen pa kao što, ako balon ispunimo s previše zraka, on može puknuti, tako se i u usnu može injektirati samo određena količina filera. U protivnom će doći do loših rezultata, što drugim riječima znači - dobit ćemo tvrde i nepravilne usne s migracijom filera u nadusnicu.

Varljive fotografije prije/poslije

Vjerojatno ste se u životu susreli s fotografijama PRIJE/POSLIJE koje mnoge klinike objavljuju na svojim društvenim mrežama. Često se tako pokazuju naoko sjajni rezultati jer se pacijenti fotografiraju odmah nakon tretmana kada su još prisutne otekline. Druga stvar je kut kamere - ako se slika odozdo, gornja usna je veća, a ako to činite odozgo, ona je manja. I na koncu, nerijetko su na fotografijama prikazane samo usne, bez ostatka lica i one tada mogu doista izgledati lijepo, no ako se pogleda cijela fizionomija, često te usne izgledaju kao da su nalijepljene i kao da tu ne pripadaju. Usna mora biti prirodna i u skladu sa čitavim licem te mekana i ugodna na dodir.

Prirodne usne su lijepe usne

Prije nekoliko godina, veliki su hit bile takozvane Russian lips usne. Moram reći da nisam ljubitelj te metode jer njome dobivamo predebelu usnu koja nije prirodna. Ono što ja nastojim ponuditi i napraviti svojim pacijentima su prirodne usne, u proporciji lica. Mi liječnici često moramo biti i umjetnici, moramo poput kipara analizirati lice i utvrditi hoće li se usna slagati s bradom, nosom, obrazima i tek je onda povećati.

Jako je važno obratiti pažnju i na donju usnu. U moderno doba, u kulturi selfieja i Tik Toka, opsesija što većom usnom je pretjerana. Nerijetko viđamo selfieje djevojaka i žena na kojiima su u fokusu isključivo usne - i to redovno predimenzionirane, jako prenašminkane, u pozi poznatoj kao "duck face" kako bi izgledale veće. No, rekao bih - srećom, taj je trend u silaznoj putanji. Vraćaju se prirodne i skladne usne, a sve se više traži takozvani "zlatni rez" koji, kada su usne u pitanju, znači da je gornja usna dvostruko manja od donje.

Nekad su djevojke i žene liječnicima dolazile s fotografijama Kylie Jenner i tražile usne poput njezinih, a danas - i to sa silnim ponosom mogu reći - pokazuju fotografije s web stranice Poliklinike Milojević jer žele prirodne i skladne usne. Neke od najpoželjnijih usana u povijesti, one Marylin Monroe, Angeline Jolie ili Julije Roberts, prekrasne su upravo zato jer su prirodne.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka