Ožiljci od akni

Ožiljci od akni

Što su akne?

Akne, također poznate kao acne vulgaris, kožna je bolest koja pogađa mnoge ljude, posebno tijekom adolescencije, ali i u odrasloj dobi. To je stanje u kojem su folikuli dlake začepljeni masnim žlijezdama i mrtvim stanicama kože, što posljedično dovodi do stvaranja komedona (crnih ili bijelih mrlja), cista i prištića. Ove lezije često se pojavljuju na licu, vratu, prsima, leđima i ramenima, odnosno na mjestima gdje je koža najosjetljivija na stvaranje masnoće.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti razvoju akni:

  • Povećana proizvodnja masnoće - hormonska aktivnost tijekom adolescencije potiče povećanu proizvodnju masnoće u masnim žlijezdama.
  • Upalni procesi - bakterije, najčešće Propionibacterium acnes, mogu upaliti začepljene folikule, što dovodi do pojave crvenih i natečenih prištića.
  • Hormonske promjene - fluktuacije hormona, primjerice tijekom menstruacije, trudnoće ili upotrebe kontraceptiva, također mogu utjecati na nastanak akni.
  • Genetika - ako imate obiteljsku anamnezu akni, veća je vjerojatnost da ćete se i sami susresti s tim problemom.
  • Stres i prehrana - emocionalni stres i prehrana bogata rafiniranim šećerima i mliječnim proizvodima mogu pogoršati stanje kože.

Također je važno pridržavati se pravilne higijene kože i smanjiti faktore koji doprinose pogoršanju stanja. Zdrav način života, prehrana i konzultacija s dermatologom mogu pomoći kontrolirati akne i poboljšati stanje kože. Liječenje akni uključuje različite metode, uključujući topičke lijekove, oralnu antibiotsku terapiju, hormonsku terapiju i, u slučaju težih slučajeva, dermatološke postupke.

Zašto nastaju ožiljci od akni?

Ožiljci od akni rezultat su složenog procesa koji započinje upalom kože uzrokovanom aknama. Tijekom upale tijelo oslobađa upalne tvari koje dovode do povećane prokrvljenosti i propusnosti kože što omogućuje proteinima i drugim komponentama imunološkog sustava da struje u zahvaćeno područje kako bi se borili protiv infekcije. Problem nastaje kada je ta upala prejaka ili traje predugo. To može oštetiti kolagenska vlakna i elastična tkiva u koži. Kada se ta tkiva oštete, koža se zacjeljuje stvarajući ožiljke.

Postoje dva glavna tipa ožiljaka od akni:

Hipertrofični ožiljci nastaju kada se tijekom zacjeljivanja proizvodi višak kolagena, što uzrokuje da ožiljak izbija iznad površine kože. Dakle, hipertrofični ožiljci i keloidi, rezultat su prekomjernog rasta tkiva koje obično izlazi iznad površine kože.

Atrofični ožiljci nastaju kada se tijekom zacjeljivanja izgubi tkivo, što uzrokuje da ožiljak bude uronjen ispod površine kože zbog nedostatka tkiva pri čemu se stvaraju malene udubine ili rupe.

Ožiljci od akni mogu značajno utjecati na mentalno zdravlje pojedinca i njegovo samopouzdanje. Iako se radi o fizičkom problemu, ožiljci mogu imati velik psihološki utjecaj. Ožiljci mogu izazvati osjećaj srama, nesigurnosti, pa čak i emocionalnu nelagodu.

Za trajne ožiljke od akni postoje različite opcije liječenja, uključujući lasersku terapiju, kemijske pilinge, dermoabraziju i primjenu filera. Konzultacija s liječnikom ključan je prvi korak pri odabiru odgovarajućeg tretmana.

Osim toga, prevencija ožiljaka od akni uključuje pažljivu njegu kože, minimiziranje upale i izbjegavanje cijeđenja i pikanja akni. U nekim slučajevima ožiljci od akni mogu se liječiti različitim metodama, uključujući lasersku terapiju, mikrodermoabraziju ili kemijski piling. No važno je konzultirati se s dermatologom kako biste odabrali najprikladniju metodu za vaš specifičan slučaj.

Preventivna skrb o koži također je ključna. Redovna njega kože i korištenje proizvoda koji sadrže retinoide ili alfa-hidroksi kiseline može pomoći u minimaliziranju nastanka ožiljaka od akni. Važno je imati strpljenja jer liječenje ožiljaka može trajati nekoliko mjeseci do godina.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka