Postoperacijski ožiljci

Postoperacijski ožiljci

Postoperacijski ožiljci predstavljaju prirodni proces zarastanja tkiva. Oštećena koža zamjenjuje se vezivnim tkivom koje se sastoji od čvrstih kolagenih vlakana. Ožiljak nije elastičan, nema dlaka niti žlijezda lojnica i znojnica. Sve rane zarastaju ožiljcima, a ako je jače izražena razlika u odnosu na okolno tkivo ožiljci mogu pacijentima uzrokovati značajne kozmetičke, tjelesne, ali i psihološke probleme.

Ožiljak je normalna reakcija tijela, on nastaje nakon cijeljenja oštećenog ili ranjenog tkiva. Često ga prati crvenilo, svrbež i zatezanje, osjećaj boli, tuposti, pa čak i ograničenosti pokreta. Kod formiranja ožiljkastog tkiva čak može doći i do smanjenja cirkulacije, što može prerasti u ozbiljan problem. Svi ovi nepogodni simptomi nekim osobama značajno utječu na kvalitetu života i psihičko stanje, naročito ako se nalaze na vidljivijem području kao što su lice, vrat ili ruke.

Na nastanak ožiljka utječe priroda ozljede tkiva i način zbrinjavanja rane, biološke karakteristike i način cijeljenja kože koji je individualan, kao i činjenica da različiti dijelovi istog tijela zacjeljuju različito. Neobično je važan i lokalni tretman ožiljka; prevencija i rano liječenje.

Ožiljci dakle, pogotovo oni postoperativni, često znaju poremetiti funkciju nekog dijela tijela. Npr. ožiljak od carskog reza u većini slučajeva oslabi stabilizaciju trupa, pa se kao posljedica jave bolovi u leđima.

Postoje dvije vrste kirurških ožiljaka. Ožiljci koji se pojavljuju izvan kirurškog zahvata su keloidni ožiljci. S vremenom se povećavaju, znatno premašujući početnu veličinu kožnog defekta.

Drugi tip kirurških ožiljaka nazivamo hipertrofični. To su crvenkasto-plavkaste izbočine koje ponavljaju veličinu kirurškog reza. Mogu se pojaviti tjednima nakon operacije i dramatično se povećati u roku od tri do šest mjeseci. Ovi ožiljci nikada ne svrbe ili ne bole i na sreću izblijede sami od sebe s vremenom, čak i ako su za to potrebni mjeseci ili godine.

Unatoč brojnim mogućnostima, ponekad je teško dobiti željeni rezultat, jer ishod ovisi o brojnim čimbenicima: vrsti i opsegu ozljede, mjestu ozljede, dobi pacijenta i genetskim čimbenicima, stanju kože, kirurškim i nekirurškim metodama, umješnosti liječnika, dostupnosti metoda, tretmanu nakon liječenja, očekivanjima. Prije početka zbrinjavanja ožiljka potrebno je individualno prilagoditi vrstu tretmana prema potrebama pacijenta, jer svaki ožiljak je priča za sebe.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka