Acnelan tretman (akne)

Akne i Acnelan tretman

Pojava akni (lat. Acne vulgaris) danas je jedna od najčešćih bolesti kože u adolescenata i može znatno utjecati na psihu pojedinaca, kao i na kvalitetu života, neovisno o stupnju težine bolesti. Oko 85 posto adolescenata ima neki oblik akni, a premda se ponajviše pojavljuje u mladih, čak do 12 posto žena i 3 posto muškaraca imaju akne do sredine 40-ih godina.

Akne se pojavljuju zbog opstrukcije i upale ili začepljenja pilosebacealne jedinice (folikul dlake i žlijezde lojnice). Nastaju kao posljedica različitih etioloških čimbenika: 1. folikularna epidermalna hiperproliferacija; 2. prekomjerna proizvodnja sebuma; 3. zbog bakterije Cutibacterium acnes (prije Propionibacterium acnes); i 4. zbog upale. Osim toga, genetika je također značajan faktor u patofiziologiji akni te u manjoj mjeri različiti lijekovi, kao npr. sindrom policističnih jajnika. No, uzrokuju ih također način prehrane i stil života.

Akne i Acnelan tretman, prije 1Prije
Akne i Acnelan tretman, poslije 1Poslije
Prije
Poslije

Klinička slika:
Acne vulgaris karakteriziraju neupalni, otvoreni ili zatvoreni komedoni i upalne papule, pustule i noduli, a najčešće se javljaju na dijelovima tijela koji imaju brojne folikule, kao što su lice, dekolte, leđa i nadlaktice.

Liječenje akni ovisi o kliničkoj slici, odnosno o težini bolesti, a usmjereno je na etiološke čimbenike. Liječenje može biti farmakološko lokalno i sistemsko, kao i nefarmakološko koje uključuje različite dijete s niskim udjelom ugljikohidrata. Usto, primjenjuju se i različiti estetski zahvati.

Lokalna terapija uključuje različite antiseptike (benzoil peroxid) i antibiotike (klindamicin, eritromicin) te retinoide iarzličite kiseline (azelaična, mliječna, salicilna). Lokalna terapija se može provoditi samostalno ili kao nadopuna sistemskoj terapiji koja može uključivati antibiotike i isotretinoin (derivat vitamina A), a koji su namijenjeni liječenju srednje teških i teških oblika akni.

Nefarmakolška terapija uključuje promjenu prehrane, što primjerice uključuje izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata i uzimanje različitih pripravaka poput cinka koji ima protupalni učinak.

Kao nadopuna liječenju akni i ožiljaka mogu se uspješno provoditi različiti estetski tretmani.

Najučinkovitiji estetski tretmani su kemijski pilinzi, microneedling (Dermaroller) u kombinaciji s vitaminom C i plazmom bogatom trombocitima.

Akne i Acnelan tretman, prije 2Prije
Akne i Acnelan tretman, poslije 2Poslije
Prije
Poslije

U Poliklinici Milojević radimo Acnelan tretman proizvođača Mesoesteticsa koji ima najcjelovitije, najučinkovitije i brzo djelovanje na akne i njihove posljedice.

Acnelan sadrži zaštićenu formulu m.acne complex®, jedinstvenu kombinaciju aktivnih tvari u borbi protiv različitih čimbenika koji uzrokuju akne. M.acne complex® sadrži salicilnu kiselinu (keratolitička i komedolitička aktivnost, otvara i čisti pore, ima protuupalni učinak, djeluje bakteriostatski, sinergistički povećava prodiranje ostalih aktivnih tvari), natrij lepargilat (inhibicija 5-α reduktaze, djeluje bakteriostatski i keratolitički), mandelična kiselina (antiseptično i bakteriostatsko djelovanje, depigmentacija), shikiminska kiselina (inhibira sebacealnu sekreciju, protuupalna aktivnost, inhibitor bakterijske proliferacije).

Acnelan tretman radi dermatolog tri puta, u razmaku od 14 do 21 dan.

Nakon tretmana se stavlja umirujuća maska da se crvenilo lica svede na minimum. Nakon 2-3 dana započinje proces ljuštenja kože koji može potrajati nekoliko dana. Odmah nakon tretmana i za vrijeme ljuštenja kože potrebno je svakodnevno nanositi epitelizirajuću kremu i izbjegavati izlaganje suncu, a važno je i nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

Nakon i između tretmana preporuča se koristiti Acnelan pjenu s ureeom i klorheksidinom za uklanjanje nečistoća te Acne one kremu koja sadrži m.acne complex, bexaretinil complex (retinoid i kemoeksfolijant) i serenoa repens koja inhibira 5-α reduktazu. Osim svakodnevne njege, preporučljivo je jednom tjedno nanositi masku s kaolinom i m.acne complexom koja uklanja višak sebuma.

Kontraindikacije su iste kao i za ostale vrste pilinga: trudnoća i dojenje, preosjetljivost na acetilsalicilnu kiselinu ili na neki sastojak pilinga, liječenje isotretinoinom unatrag minimalno 6 mjeseci, radioterapija ili neki dermatološki zahvat na licu, aktivna bakterijska ili virusna infekcija lica, aktivna autoimuna bolest.

Potrebno je obavijestiti dermatologa o čestim herpes simplex infekcijama lica i u tom se slučaju provodi profilaktička antivirusna terapija.

Mjere opreza

Prije tretmana:

  • 3 tjedna prije tretmana, nemojte raditi bilo kakve druge profesionalne pilinge (dermoabrazija, mikrodermoabrazija, ultrazvučne pilige, itd.).
  • Pet dana prije tretmana ne preporuča se koristiti abrazivne ili nadražujuće tvari; ne preporuča se bojenje, izbjeljivanje, depiliranje ili brijanje područja koje će se tretirati. Za muškarce se preporučuje izbjegavati brijanje minimalno 24 sata.
  • Izbjegavati korištenje solarija i dugotrajnog izlaganja suncu. Pričekati barem jedan tjedan nakon tretmana za tetoviranje ili hijaluronske filere.

Nakon tretmana izbjegavati:

  • Bazene, saune, izlaganje prirodnoj ili umjetnoj svjetlosti i izravnim izvorima topline do 48 sati.
  • Depilacije, epilacije i laserske tretmane je potrebno izbjegavati minimalno 15 dana

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka