Jeste li znali da su osim u borbi protiv znakova starenja, u Poliklinici Milojević jednako učinkoviti u rješavanju neželjenih posljedica prekomjernog znojenja?
Jeste li znali da su osim u borbi protiv znakova starenja, u Poliklinici Milojević jednako učinkoviti u rješavanju neželjenih posljedica prekomjernog znojenja? 05. listopada, 2022.

Hiperhidroza je stanje pojačanog lučenja znoja, koje je najčešće povezano s intenzivnom fizičkom aktivnošću, boravkom na vrlo visokim temperaturama, nošenjem neprimjerene odjeće, konzumacijom začinjene hrane i alkohola, ali i sa stresom, trudnoćom i prekomjernom tjelesnom težinom. Osim toga, postoje osobe koje su genetski naslijedile sklonost pojačanom znojenju - a te osobe promjenom životnog stila ne mogu riješiti svoj problem - jer su njihove žlijezde znojnice uvijek aktivnije nego kod prosječne osobe. Organizam zdrave odrasle osobe u prosjeku dnevno izluči oko 700 ml znoja, no ta količina se može i utrostručiti u ekstremnim uvjetima poput visokih temperatura i tjelesnih napora. Ovdje govorimo samo o prosjeku te da ne postoji univerzalna količina znoja koja se smatra "normalnom”, jer se ona razlikuje kod osoba različitih tjelesnih građa, starosti i životnih navika.

Na ljudskom tijelu nalaze se dvije vrste znojnih žlijezda - merokrine i apokrine. Naš organizam sadrži i do 5 milijuna merokrinih žlijezda, koje su najbrojnije na stopalima i dlanovima te izlučuju znoj pretežno vodenog sastava. Apokrine su žlijezde mnogo manje brojne, a najgušće su raspoređene u predjelu pazuha, oko spolnih organa te na dojkama - ove žlijezde izlučuju znoj koji sadrži bjelančevine i ugljikohidrate, čijom bakterijskom razgradnjom dokazi do oslobođenja metabolita i nastanka neugodnog mirisa. Iz tog razloga znoj u regiji pazuha razvija neugodan miris, dok primjerice znoj da dlanovima taj isti miris ne razvija čak niti kod pojačanog znojenja.

Srećom, moderna nam medicina nudi mogućnost rješavanja, ili barem ublažavanja problema prekomjernog znojenja - i to na potpuno siguran i minimalno invazivan način. Preciznom aplikacijom botulinum toksina tipa A, poznatijeg kao botoxa, svakodnevno pomažemo pacijentima kojima pretjerano znojenje otežava svakodnevno funkcioniranje.

Primjenom botulinum toksina tipa A, u obliku intradermalnih injekcija u kožu pazuha, postižemo reverzibilnu blokadu sekrecije žlijezda znojnica - a rezultat je smanjenje znojenja na tretiranoj regiji. Prije tretmana, potrebno je procijeniti raspored i gustoću znojnih žlijezda na željenom području, a prije same injektivne aplikacije, nanosi se anestetska krema - kako bi tretman za pacijenta bio gotovo potpuno bezbolan. Ovom su se tretmanu podvrgnule i brojne poznate osobe - primjerice tenisači Iva Majoli i Goran Ivanišević koji su javno istaknuli zadovoljstvo rezultatima, jer im je tretman protiv prekomjernog znojenja pomogao i u profesionalnom, ali i privatnom životu.

Učinak je vidljiv već za nekoliko dana, a pacijenti koji dolaze u Polikliniku Milojević rezultatima su oduševljeni. Znaju mi reći kako im je ovaj tretman doslovno promijenio život, jer se znojenje reducira za 80 do čak 100%. Osobe koje se s ovim problemom nisu susrele ne znaju koliko on može narušiti kvalitetu života, zato me zadovoljni pacijenti i porast njihovog samopouzdanja posebno raduje.

Osim na regiji ispod pazuha, na ovaj se način može tretirati i prekomjerno znojenje na drugim dijelovima tijela - poput dlanova, stopala i čela. Tretman protiv znojenja dlanova sve češći je zahtjev pacijenata, jer pretjerano znojni dlanovi mogu stvoriti psihološki problem prilikom rukovanja ili u situacijama koje zahtijevaju produljeno korištenje dlanova. Sam tretman traje tek deset minuta, pa ćete za kompletnu pripremu i izvođenje trebati izdvojiti oko sat vremena - a njegov je učinak najčešće vidljiv unutar pet do sedam dana nakon tretmana - no kod nekih pacijenata za rezultat treba pričekati desetak dana, a razloga za brigu nema.

Tretman botoxom za smanjenje prekomjernog znojenja ne izaziva štetne posljedice po zdravlje. Na mjestu uboda može doći do blaže lokalne reakcije poput blagog otoka ili osjećaja peckanja, no riječ je o reakciji na ubod, a ne na aplicirani botox. U rijetkim slučajevima može doći do pojačanog znojenja na drugim dijelovima tijela, no ta je pojava gotovo zanemariva u odnosu na prvotni problem zbog kojeg mi se pacijenti obraćaju.

Kad su u pitanju kontraindikacije, ovaj tretman ne izvodi se na osobama čije je prekomjerno znojenje rezultat druge bolesti ili stanja koje zahtijeva liječenje, kao i kod osoba koje su ranije kirurški odstranjivale znojnice na istoj regiji ili pak imaju poremećaje zgrušavanja krvi. Osim toga, prepreke za izvođenje tretmana ne postoje, jer ovaj tretman nema sistemskih nuspojava.

Primjena botoxa u regiju na kojoj želimo smanjiti znojenje ima preventivnu ulogu - privremenim blokiranjem provodljivosti kemijskih signala živaca, znojne žlijezde mnogo su manje stimulirane na proizvodnju znoja. Ni na koji način ne dolazi do začepljenja žlijezda ili bilo kakve fizičke blokade već proizvedenog znoja, već samo do prevencije stvaranja novog - a to je ono što me pacijenti najčešće pitaju vezano za ovaj tretman.

Rezultati najčešće traju između 9 i 12 mjeseci, no nakon tog vremenskog okvira znojenje se ne vraća "na staro" preko noći, već se povratak aktivnosti znojnih žlijezda događa postupno. Kod većine pacijenata, za održavanje zadovoljavajućih rezultata postupak je dovoljno provoditi jednom do dva puta godišnje. Iako ih mnogo na tretman dolazi prije ljeta, kako bi u sezoni visokih temperatura izbjegla neugodne simptome pretjeranog znojenja - važno je napomenuti kako je ovaj tretman pogodan za sva godišnja doba.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka