Dr. Nikola Milojević odgovara na vječno pitanje: koji hijalurnoski dermalni fileri su najbolji?
Dr. Nikola Milojević odgovara na vječno pitanje: koji hijalurnoski dermalni fileri su najbolji? 12. travnja, 2022.

Jesu li dermalni i hijaluronski fileri isto? Koje filere upotrebljavati za usne, koje fileri za lice, a koje za podočnjake? Cijena filera? Upiti su koji često postavljaju ili pretražuju pacijenti.

Svaki brand hijaluronskih filera smatra svoje filere najboljima, pa ih tako i oglašavaju uz tvrdnje da su upravo njihovi gelovi "najmekši", a fileri najdugotrajniji. Previše je kontradiktornih informacija na internetu, u medijima, pa čak i među pacijentima.

Koji hijaluronski fileri su najbolji?

Previše je marketinških obećanja, iskrivljenih i pristranih medicinskih istraživanja. A da ne govorim o tome kako je previše "najnovijih" i "najboljih" brandova dermalnih filera, koji se prodaju po akcijskim ponudama na internetu po upozoravajuće niskim cijenama.

No, što je prava istina? Koji je brand najbolji za vas i koji filer odabrati za specifičan tretman - nazolabijalne bore, usne, nos, obraze, kvalitetu kože ili podočnjake?

Hijalurnoski fileri su dermalni fileri, ali svi dermalni fileri nisu hijaluronski fileri. Iako postoje dermalni fileri koji nisu na bazi hijaluronske kiseline kao: Radiesse (calcium hydroxylapatit kristali), Sculptra (poly L-laktična kiselina), Ellanse (polycaprolactone) i trajni fileri kao Aquamid, u ovoj ću kolumni analizirati samo dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline - jedine dermalne filere koje osobno preporučam. Razlog tomu je što hijaluronski fileri nisu trajni, pa samim tim nemaju trajne posljedice, rijetko imaju neželjene nuspojave poput primjerice kvržica. Navedeni fileri postižu najprirodnije rezultate, a ukoliko je potrebno, moguće ih je ukloniti i rastopiti posebnim enzimom koji se zove hijaluronidaza.

Dakle, dermalni fileri su naziv za vrstu filera u koje spadaju i hijaluronski fileri.

Renomirani brandovi hijaluronskih filera

Većina liječnika, uobičajeno se veže se uz jedan brand hijaluronskih dermalnih filera. Ako se liječnik veže za renomirani brend kao Restylane, Juvéderm ili nešto treće (primjerice Teosyal ili Belotero hijaluronske filere), onda je pacijent svakako u jako dobrim rukama jer navedeni brandovi imaju čitavu paletu različitih filera, raznih gustoća, koncentracije hijalurona i veličina molekula, a kada tome pridodamo godine medicinskih istraživanja i testiranja, rezultat ne može izostati.

Niti jedan brend filera ne pokriva sve

Petnaestogodišnje iskustvo u estetskoj medicini pokazalo mi je da niti jedan specifičan brand nije idealan, zbog čega je u interesu pacijenta da njihov liječnik na svojoj polici ima izbor od barem dva navedena brenda filera. Naravno, navedeni dermalni fileri nisu jedini kvalitetni na tržištu pa ako niste našli svoj brend među gore navedenima, nije još trenutak za paniku.

Uz već navedene, na kraju ove kolumne preporučit ću pet renomiranih brendova hijaluronskih filera, ali važno je naglasiti: na tržištu postoji barem još 200 brendova hijaluronskih filera, a uz sve veću popularnost estetske medicine, novi brandovi pojavljuju se svaki dan, iz Južne Koreje, Japana, Rusije, Ukrajine, Južne Amerike. U njihovu kvalitetu nisam uvjeren, smatram da se prebrzo izbacuju na tržište, bez prave provjere i bez istraživanja, lažne kopije originalnih brandova da i ne spominjem. Prije nego što se prihvatimo analize pojedinačnih filera, malo upozorenje. Najbolje i sigurne brandove dermalnih filera u Hrvatskoj mogu naručiti i koristiti samo licencirani liječnici medicine i stomatologije. Stoga, ako naiđete na jeftine ponude za filere, pogotovo one koje ne dolaze od certificiranih liječnika, velika je vjerojatnost da se radi o nekvalitetnim brandovima ili kopijama s interneta, a upustiti se u kupovinu istih držim vrlo opasnom praksom.

Kratki podsjetnik: Za što se koriste hijaluronski fileri?

Hijaluronski dermalni fileri su, uz botox, glavni alat moderne estetske medicine. Hijaluronska kiselina prirodni je sastojak naše kože i njezin je glavni zadatak hidratizacija kože, ali i podržavanje kolagena u koži te popravljanje elasticiteta. Koža tako dobiva sjaj, ostaje zategnuta, ten je zdraviji, a licu se može vratiti izgubljeni volumen.

Koliko je 1 ml filera?

Moderni fileri su zapravo stabilizirani hijaluron, koji ako istisnemo na ruku, izgleda poput gela za kosu. Interesantno, ako istisnemo 1ml dermalnog filera na čajnu žličicu, 1 ml popuni samo 1/3 te žličice, ali u stručnim rukama, odlični i vrlo prirodni rezultati mogu se postići i s tako malom količinom, dok je za neke zahvate potrebno puno više hijalurona. Čak i 12 ml filera ponekad je potrebno za primjerice nekirurški lifting lica kod osobe koja je izgubila veliki volumen u licu, a koža se opustila i objesila. 12 ml filera stane u jušnu žlicu, dakle, količina i nije tolika kolikom se čini, a njihovom primjenom od strane stručne osobe, postižu se vrlo prirodni rezultati.

Top pet brendova dermalnih filera i ocjene temeljene na iskustvu

1. Restylane 9/10

Najbolji za podočnjake i facelift

Izumio ga je Dr. Bengt Agerup iz Uppsale u Švedskoj 1996. godine. Obzirom da je to bio prvi stabilizirani hijaluron ja ga često zovem "Coca Colom" među filerima. Kada sam se počeo baviti estetskom medicinom bili su to jedini fileri na tržištu i s njima sam učio. Restylane je još uvijek "all rounder" i jedan od najboljih filera na tržištu. Napravljen je prema "NASHA" tehnologiji (Non animal stabilized hyaluronic acid) odnosno nije životinjskog ili organskog porijekla. Restylane kao brand, danas ima veliki spektar filera za različite tretmane na licu. Restylane Classic za mene je najbolji filer za nekirurške zahvate nosa i punjenje podočnjaka. Restylane Lyft ima najveći kapacitet podizanja lica i kao takav najbolji je za nekirurški facelift, dakle podizanje lica i brade te popunjavanja jagodica. Svakako treba spomenuti i Restylane Vital Skinbooster za poticanje rasta kolagena koji je trenutno najbolji na tržištu, i postiže fantastične rezultate kod pomlađivanje lica, vrata, dekoltea i ruku.

Pokriva širok spektar tretmana

Restylane također ima i "OBT" (Optimal balance tehnology) filere ili "Emervel" tehnologije koju karakteriziraju meki i fleksibilni gelovi koji vam omogućuju stvaranje kontura i volumena u sredini lica. Tu imamo niz Restylane filera Volyme, Defyne, Kysse… Kao što ime govori napravljeni su ciljano i Kysse je filer specijaliziran za usne, a otkako su promijenili iglu filera, pomoću Kyssea je vrlo lako raditi lijepe, putene i prirodne usne.

Dugotrajnost i drugi faktori?

Kod ocjenjivanja, nekoliko faktora treba uzeti u obzir, a jedan od važnijih je svakako i dugotrajnost. Od svih filera s kojima sam radio Restylane je najdugotrajniji u većini tretmana i regija lica. Primjerice, rezultati na nazolabijalnim borama mogu trajati i po deset godina, nosevi pet, podočnjaci po tri-četiri godine, a usne šest do 12 mjeseci. Nuspojave od ovog filera vrlo su rijetke i blage što je naročito važno kod apliciranja na područje podočnjaka, naime, otekline su najmanje.

Također jedan od faktora koje moram analizirati su dizajn šprice i tehnologija igle svakog branda, koje su bitnije liječniku nego pacijentu. Šprice drugih brendova možda su malo bolje anatomski riješene i bolje leže u ruci pa zbog toga ocjena 9, inače bi Restylane bio blizu čistoj desetki. Inače, što se tiče pacijenta, Restylane filer sadrži i lokalni anestetik, lidokain, kako bi zahvat još manje bolio.

2. Juvederm 9/10

Drugi filer koji osobno najviše koristim je Juvederm iz kuće Allergan (od nedavno kupljen od strane Abbvie) koja je prva izumila i sam botoks. Njega pak zovem i "Pepsi Colom" filera jer je bio drugi na tržištu. Juvederm primjenjuje najmoderniju Vycross tehnologiju kod hijaluronskih filera u koje spadaju fileri Volbella, Volift, Voluma, Volux i Volite. Poseban filer rađen za usne, Juvederm Smile zasad je jedini u Hrvatskoj koji dolazi u pakiranju od samo pola millilitra za manje korekcije, makar Restylane uskoro izlazi sa istim proizvodom. Juvederm je jedan od brendova koji uz Restylane i Galdermu ponajviše ulaže u edukaciju liječnika i samu tehnologiju, sa stotinama znanstvenih publikacija.

Kada govorimo o povećanju usnica Juvederm Volbella je jedan od najboljih filera i meni osobno u posljednje vrijeme najdraži filer za usne. Ovaj filer daje jedan mekani, fini i prirodni rezultat koji traje dulje od šest mjeseci. S druge strane Volux za oblikovanje brade i vilice jedan je od najtvrđih i najdugotrajnijih filera koji može trajati i po dvije godine, što su potvrdile i studije. Koristi se za pojačavanje brade, tzv. "Nefertiti bradu" i ljepšu definiciju čeljusti. Kad radimo face lift, nekirurško podizanje lica, Voluma je fantastičan filer i ponajbolji je na tržištu za vraćanje volumena licu. Za pomlađivanje kože mezoterapijskim putem imamo Juvederm Volite.

On što je fantastično je da u karijeri nikada nisam imao kvržice od ovog filera ili slične nuspojave. Igle su odlične i od nedavno kod Volbelle imamo još tanju iglu za aplikacije u usne, a odličan je i za podočnjake. Šprica anatomski jako dobro leži u ruci liječnika.

Juvederm ima jako široku paletu filera koji omogućavaju sigurnu primjenu tretmana na cijelom licu. Vrlo je tanka granica u izboru koji filer izabrati za koje područje. Ovisno o stanju pacijenta, debljini kože i slično ponekad ću izabrati Juverderm, a ponekad Restlyane za isto područje. Tako da je i ocjena ista.

3. Belotero 7/10

Filer kuće Merz od nedavno doživljava ekspanziju u regiji, ali u svijetu je prisutan i poznat puno duže. Belotero također ima široku paletu različitih filera za specifične tretmane. Od Hydro filera za revitalizaciju do Volume filera za oblikovanje obraza i nekirurški lifting. Ono po čemu su drugačiji je da imaju čak dva filera za usnice Shape i Contour, dakle jedan za rub i drugi za samo oblik usne, što je jako dobro i inovativno zbog čega su i doživjeli i veliki boom u Hrvatskoj. Belotero je jako dobar i kvalitetan filer koji ima manju gustoću od drugih filera što mu omogućuje bolju integraciju s okolnim tkivom. Samim tim u određenim uvjetima daje još prirodnije rezultate. Šprica je anatomski vrlo ugodna za rad, igla je tanka, sadrži dosta lidokaina pa zahvat manje boli.

Ono gdje ja vidim problem s Beloterom i razlog zbog čega ga ne koristim kao dva prethodna filera jesu slabiji rezultati kod nekirurškog podizanja lica. Nedovoljno dobri rezultati naročito se vide kod podočnjaka. Postoj i drugi problem kojeg pokazuju studije - njegovo trajanje, od šest do 12 mjeseci, a kod usana, po mom iskustvu i manje.

Belotero je dobar filer pogotovo za liječnika početnika kao i pacijenta koji možda prvi put želi isprobati tretman jer je mekan, brzo se razgrađuje, nema mogućnosti nuspojava poput kvržica i slično. No za eksperta koji želi polučiti odličan rezultat ovaj filer trenutno nije dovoljan.

Merz ulaže jako puno u edukaciju liječnika i znanstvena istraživanja, i uvijek će biti jedan od najboljih brendova dermalnih filera.

4. Teosyal 7/10

Teosyal filer kuće Teoxane zatvara popis 'velike četvorke' u svijetu hijaluronskih dermalnih filera. Iz godine u godinu unaprijeđuju tehnologiju. Također ima široku paletu filera za tretiranje različitih zona te namjena. Njihova RHA (Resilient Hyaluronic Acid) linija prva je prva svjetska linija dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline s FDA odobrenjem za tretiranje statičkih i dinamičkih bora lica i finih linija. Imaju RHA 1-4 sa različitim koncentracijama hijalurona što je vrlo inovativno i drugačije od drugih filera.

Izdvojio bi Teosyal Kiss za usne koji s malom količinom dobro izražava linije. Tu su Redensity 1 i Redensity 2 koji su se pokazali kao jako dobri za hidrataciju i pomlađivanje same kože dok se Ultradeep koristi za volumizaciju samog lica. Same šprice možda su za nijansu ispod najboljih, ali isto tako jako sigurne i anatomski dobro dizajnirane i pogodne za aplikaciju filera koji sadržavaju anestetik.

Teosyal fileri po mom iskustvu traju nešto kraće od najboljih sličnih filera, a jednako tako nemaju adekvatan proizvod za tretiranje podočnjaka pa je i stoga ocjena nešto manja u odnosu na najbolje.

Sve u svemu, jedan od najboljih i najvećih brendova dermalnih filera u svijetu. Teoxane također ulaže puno u edukacije liječnika i kongrese i uvijek će biti pri vrhu na tržištu estetske medicine.

5. Neauvia 6/10

Neauvia filer sve više je prisutan na Hrvatskom tržištu, i mogli bismo ga nazvati potencijalnim novim velikim igračem. Sve više kolega ga koristi jer je nov, inovativan i drugačiji. Jedini je od pet spomenutih s kojim osobno nisam radio, ali mogu govoriti temeljem iskustava kolega koji ga hvale, baš kao i pacijenti.

Kao i sve tvrtke na tržištu i Neauvia fileri dolaze s cijelim spektrom proizvoda među kojima mogu istaknuti filer za punjenje, ali i stimulaciju kolagena koji je mješavina hijaluronske kiseline i kalcij hidroksiapatita, što znači da je jedini na ovoj listi koji nije isključivo hijaluronski filer, što je po mom mišljenju, a kako sam već prije pisao, nedostatak.

Tu su i fileri za usne Intense Lips, i Intense Flux za volumen, koji ima visoku koncentraciju hijaluronske kiseline. Ova kompanija je vrlo inovativna pa u svojoj paleti imaju i filer Intense Rose za pomlađivanje intimne regije, te još 3 filera, koja su brendirana posebno za tvrđu mušku kožu, ali upitno je koliko su uspješniji kod pomlađivanja i volumizacije kože muškaraca.

Švicarski proizvođač tvrdi da je to prvi potpuno organski filer proizveden novom tehnologijom, koji ne izaziva nikakvu imunološku reakciju.

Neuvia kako i samo ime kaže je novi filer, primjenjene su nove tehnologije kod razvijanja istog i koliko je to uzbudljivo, s druge strane je i mana jer tek će vrijeme pokazati može li konkretnim rezultatima konkurirati isprobanim i kvalitetnim filerima koji su na tržištu više od 15 godina. Drugi razlog nešto niže ocjene je njegova trajnost koja je do 12 mjeseci, što je kraće od konkurencije.

Ostali dermalni fileri?

Među 200-injak brendova filera koji postoje u svijetu prema svom iskustvu mogu izdvojiti još neke. Svakako je to Profilho za stimulaciju odnosno samopomlađivanje te podizanje lica. Od filera koji se koriste u Hrvatskoj vrijedi izdvojiti Aliaxin od IBSA-e. Filmed je novi filer koji se probija i ima sjajnu budućnost te vjerujem da će iznenaditi u godinama koje dolaze.

Mnogi fileri su odlični, postoje oni koji su trajna kvaliteta kao Restylane i Juvederm, kao što sam rekao "Coca Cola i Pepsi" u svijetu filera. Tu su i "Cockte" i neki koji drže korak te neki novi koji iznenađuju. Ipak u čitavoj priči najvažniji je liječnik, njegova ekspertiza i iskustvo koje će primijeniti na pojedinačnom slučaju pacijenta i pri tome koristiti najbolje materijale na tržištu.

Na što paziti?

Najbolji fileri na tržištu imaju i svoje "lažnjake" koji mogu biti vrlo opasni i zato jedini način da to izbjegnete je odlazak kod stručnog, iskusnog i ovlaštenog estetskog liječnika ili stomatologa. Izbjegavajte salone, kućne radinosti i neobično niske cijene, ponekad niže od nabavnih za materijale. (nabavna cijena za najbolje i provjerene brendove filera su oko 1000-1400kn za 1ml hijaluronskog filera).

Informirajte se i ne riskirajte svoje zdravlje i ljepotu.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter
Obavijest o obradi osobnih podataka