Dr. Nikola Milojević: Istina o Coolsculptingu!
Dr. Nikola Milojević: Istina o Coolsculptingu! 24. siječnja, 2023.

Coolsculpting je i dalje vruća tema o kojoj nas često ispitujete. Kako je medijski eksponiran slučaj povezan s nekadašnjim supermodelom Lindom Evangelistom neopravdano doveo najbolji nekirurški tretman za uklanjanje masnih naslaga u svijetu na "zao glas", objašnjava jedan od najiskusnijih estetskih liječnika u Hrvatskoj, dr. Nikola Milojević, vlasnik zagrebačke Poliklinike Milojević i londonske Milo Clinic.

Komentar dr. Milojevića prenosimo u cijelosti:
Svaki čovjek ima određeni broj masnih stanica koje se šire i rastu kada dobivamo na težini. Neki "sretnici" lakše tope masne naslage ili ih teže dobivaju, ali mnogi od nas se masnih naslaga rješavaju teže, unatoč vježbanju i uravnoteženoj prehrani. Nije tajna da mnoge hollywoodske zvijezde poput Jennifer Aniston, Khloe Kardashian, Lindsay Lohan ili Debre Messing, osim redovitom vježbanju i savjetima nutricionista, svoju figuru duguju uređaju kojeg zbog nevjerojatnih performansi nazivaju "magic machine". Pogađate, riječ je o uređaju koji je promijenio estetsku medicinu kao nijedan prije, a kojim se izvodi CoolSculpting tretman.

Nekirurška alternativa liposukciji
CoolSculpting je, možemo tako reći, nekirurška alternativa liposukciji koja zaista daje rezultate, i to trajne. Ovim postupkom doslovno smrzavamo masne stanice postupkom kriolipolize, a s obzirom na to da salo nije otporno na hladnoću, jednom kada masne stanice zamrznemo, one odumiru te ih tijelo izbacuje u roku od 1 do 3 mjeseca. Zvuči gotovo pa nevjerojatno? Ali nije. Kako sam već naglasio, svaki je čovjek različit i svatko od nas ima različit broj masnih stanica u tijelu, a na regijama pogođenim masnim naslagama dolazi do povećanja volumena, a ne broja masnih stanica. Upravo zato, ovo je rješenje bez premca - jer se jednom uklonjene masne stanice ne mogu vratiti, a održavanje nove figure na tretiranom području bitno je lakše u usporedbi s tretmanima koje ne uništavaju masne stanice, već samo prazne njihov sadržaj.

Iako sam oduvijek na izvoru najnovijih otkrića u području estetske medicine, ovaj me uređaj još uvijek oduševljava jer njime možemo ciljano tretirati čak devet specifičnih područja tijela - od podbratka, zone ispod čeljusti, bedara, trbuha i bokova, pa sve do prsa, leđa, nadlaktica i područja ispod stražnjice. Iznimno je važno znati kako se broj zona, odnosno tretiranih područja, određuje individualno za svakog pacijenta, zbog čega su konzultacije u Poliklinici nužne prije početka tretiranja. Ovisno o građi tijela i količini masnih naslaga, određujemo koje regije i broj tretmana će pacijentu donijeti optimalne rezultate.

Najsigurniji uređaj za kriolipolizu na tržištu
U većini slučajeva, potreban je samo jedan tretman kako bi se postigli odlični rezultati i uklonilo oko 30% masnih stanica iz tretirane regije. Posebne, anatomski dizajnirane moderne sonde apliciraju se na željene zone putem sukcije, i u svega tridesetak minuta, pri temperaturi od -14 Celzijevih stupnjeva masne naslage se smrzavaju. Na takav način masne se stanice "oštećuju", odnosno prolaze kroz proces apoptoze ili odumiranja, a kao takve tijelo ih vrlo jednostavno izbacuje iz svog sustava.

Važno je naglasiti i kako je ovaj tretman vrlo selektivan, naime, oštećuje isključivo masne stanice, ali ne i okolno tkivo. To je zato što je masno tkivo najosjetljivije na hladnoću, ali i zbog vrlo sofisticiranog softvera i hardvera CoolSculpting sistema, najnaprednijeg, najsigurnijeg i najučinkovitijeg uređaja za kriolipolizu na tržištu. Coolsculpting je, dakle, tretman najbliži liposukciji, Satisfaction rate na RealSelfu mu je izuzetno visok, a nuspojave su izrazito rijetke. Ponekad se manifestiraju u vidu malih modrica, ili kratkotrajne boli, ali to su uistinu izolirani slučajevi.

Kada pričamo o nuspojavama CoolSculpting tretmana, ne možemo se ne dotaknuti kontroverze koju je izazvao slučaj poznatog supermodela iz 90-ih godina, slavne Linde Evangeliste. Ona danas ima 57 godina, a kasnih 80-ih i 90-ih godina, ovaj kanadski model osvojio je modni svijet svojom nesvakidašnjom ljepotom. Zajedno s Claudiom Schiffer, Christy Turlington, Yasmin Le Bon, Cindy Crawford, Kate Moss, Naomi Campbell, Helenom Christensen i, nažalost, nedavno preminulom Tatianom Patitz čini prvu, nezaboravnu generaciju supermodela. Svi ćete se sigurno sjetiti poznate Lindine izjave o tome da ne ustaje iz kreveta za manje od 10.000 dolara, tolika je bila njihova moć.

Nerealne čežnje za slikom sebe iz mladosti
Moram odmah prijaviti da u to vrijeme nisam bio, što bi se kolokvijalno reklo, "team Linda", više su mi se sviđale Christy, Cindy i Yasmin, ali "de gustibus non est disputandum". Činjenica je da je riječ o nekada iznimno lijepoj ženi, a uz princezu Dijanu ili Madonnu bila je i jedna od najpoznatijih žena na svijetu. Neke od njih sam u Londonu upoznao, Helenu Christensen, primjerice. Divna vremena. Ali, da, vrijeme leti i imamo osjećaj da nismo ni trepnuli, a desetljeća su iza nas. Upravo zato često vidimo difigurirane zvijezde kao što su Nicole Kidman ili Madonna. Naime, mnoge od njih navikle su gledati svoja mlada lica na naslovnicama Voguea, velikim ekranima, billboardima, kao objekt divljenja cijelog svijeta. I iako su mogućnosti prirodnog pomlađivanja u okviru estetske medicine danas beskonačne, često te zvijezde i dalje čeznu za slikom sebe iz mladosti, i uz pomoć beskrupuloznih, a samim tim i nestručnih liječnika i injektora, pretjeraju.

Veliki je problem i "tjelesni dismorfni poremećaj", odnosno zaokupljenost umišljenom ili malom estetskom manom koja izaziva značajnu uznemirenost ili ometa društveno, profesionalno ili drugo djelovanje čovjeka. Osoba ne vidi sebe u pravom svjetlu, često se vidi debljom, ružnijom… A kad shvate što su učinili, već je prekasno. I to zasigurno može predstavljati izvor velike frustracije. Što me opet vraća na temu Linde i u medijima široko zastupljene zablude vezane uz CoolSculpting.

Kao što sam već napisao, nuspojave kod navedenog tretmana, u većini su slučajeva minimalne. Iznimno rijetka nuspojava je Paradoxical Adipose Hyperplasia (dalje u tekstu PAH), koju je Linda Evangelista navodno imala. Navodno. Ali, je li tome zaista tako? U svijetu se svakodnevno obave milijuni CoolSculpting tretmana. Prijavljeni slučajevi PAH-a u svijetu svode se na statistike od oko 1 na 100.000 tretmana, a ja se dosad nikada s tim nisam susreo. Nuspojava je to koja se manifestira na način da se ciljana masna naslaga stvrdne umjesto otopi, a etiologija nije poznata. Svakog se pacijenta na to obavezno upozorava, a ako do takve situacije i dođe, na tretiranom se području izvodi liposukcija, o trošku firme Allergan /Abbvie, uvijek vrlo uspješno.

Žrtva statistike i loše sreće ili…
Pokazalo se da je ova nuspojava bila češća kada se za tretman CoolSculptinga koristio Zeltiq, stariji model sa starijom tehnologijom i sondama koje nisu bile anatomski adaptirane svim regijama tijela koje se tretiraju. Upravo navedeni uređaj korišten je u slučaju Linde Evangeliste. Prema mojim inofrmacijama, Linda se 2015. i 2016. godine podvrgnula CoolSculpting tretmanu na više regija tijela, na podbratku, abdomenu i nogama. Siguran sam da je morala potpisati dokument u kojem je jasno navedeno da je PAH moguća nuspojava ovog tretmana. Ali, je li se u tom slučaju uistinu radilo o toj nuspojavi? Je li Linda žrtva statistike i loše sreće ili se u ovom slučaju radi o drugim zdravstvenim problemima? Moje mišljenje je da je posrijedi ovo drugo, što ću u nastavku teksta i obrazložiti.

Linda Evangelista se, dakle, podvrgnula tretmanu CoolSculpting sa starijom CS tehnologijom 2015./2016. godine. Tada je imala oko 50 godina, a to su godine kada žene u velikom postotku prolaze kroz hormonalne promjene i menopauzu. Zbog svega navedenog iznad u tekstu, Lindi kao jednoj od najvećih ljepotica svih vremena zasigurno nije bilo lako pratiti sve promjene svog lica i tijela u toj fazi. Ni meni to ne pada lako.

Svi se mi u određenom trenutku moramo suočiti s posljedicama starenja, neki prije, neki kasnije. Izuzev toga, postoje indikacije da je imala i neke druge zdravstvene probleme. Sa sigurnošću, naravno, ništa ne možemo tvrditi, ali kao liječnik s dugogodišnjim iskustvom vidim jasne naznake da je određenih zdravstvenih problema bilo. Problema za koje je tražila rješenje. Svi se možemo naći u takvoj situaciji i onda mislimo kako smo pronašli čarobni štapić, rješenje za sve.

Kako sam pročitao, Linda je tretirala više zona, što po mom mišljenju, a i po kliničkoj slici, očito nije bilo prikladno. Navodno je nakon par tjedana dobila simptome PAH-a koje je pokušala sanirati liposukcijom, nažalost, neuspješno. Ali, uzmemo li u obzir da je, očito, a pretpostavljam uslijed hormonalnog disbalansa, dobila previše na tjelesnoj masi, postavlja se pitanje jesu li je njeni liječnici dovoljno dobro savjetovali. Naime, kod osoba s prevelikim BMI (Body Mass Index), CoolSculpting se ne savjetuje sve dok se navedeni indeks ne smanji, odnosno dok se ne ustanove i uklone razlozi bili oni medicinske ili psihološke prirode.

Suradnja s nutricionistima i dermatovenerolozima
U Poliklinici Milojević takvom se problemu pristupa vrlo studiozno. Odnedavno, imamo implementirani priručnik i integriranu suradnju s nutricionistkinjom Ivanom Barišić te dermatovenerologinjom Ivanom Prkačin, a često volim reći i kako smo mi estetski liječnici "psiholozi s iglom", smatram to jednom od važnijih vještina koje estetski liječnik mora savladati. Meni su i na medicinskom fakultetu takvi predmeti bili bliski i zanimljivi te smatram ključnim istražiti taj aspekt kod određenih pacijenata. I, naravno, potrebni su krvni nalazi prije CS tretmana, ako je indicirano.

Jesu li pregled i anamneza u slučaju Linde Evangeliste provedeni prema pravilima struke? Nakon što su se problemi, ako se o problemima vezanima uz CoolSculpting uopće i radi, pojavili, kako su je njeni liječnici savjetovali? Je li stručna osoba provjerila njenu tjelesnu masu prije i poslije CS tretmana - što je pravilo od kojeg se ne odstupa? Sve su to pitanja koja su ostala neodgovorena. I je li zaista imala veću tjelesnu masu nakon tretmana? Ako jest, to je bez sumnje čisti dokaz da su se njeni "problemi" nastavili dobivanjem kila zbog prehrane, metabolizma ili hormonskih promjena, a ne zbog CoolSculpting tretmana jer se nuspojava u vidu PAH-a ne manifestira povećanjem tjelesne mase.

Kao što sam već objasnio, u određenim zonama koje su tretirane sondom masne naslage se mogu stvrdnuti, ali upravo je nemoguće da se pojavi stvrdnuta mast na svim zonama. U drugim primjerima, detaljno opisanim u medicinskoj literaturi, PAH se pojavljuje isključivo na zoni do dvije, koje su bile u direktnom kontaktu sa sondom. Lindin je slučaj u ovom kontekstu vrlo diskutabilan i ni za što slično nikada nisam čuo.

Na žalost, a kako je riječ o globalno poznatoj osobi, ovaj je slučaj dobio izrazito puno negativnog PR-a, što je rezultiralo velikim padom CoolSculpting tretmana diljem svijeta, uslijed veće opreznosti i skepse pacijenata, a za što uistinu nema potrebe. Osobno sam se podvrgnuo ovom tretmanu, na području trbuha i tzv. "love handles", te kombinacijom CoolSculptinga i stimulacijom mišića Emsculpt metodom svoj torzo vratio u vrijeme kada sam bio 30-godišnjak. Izgubio sam 10 kilograma (naravno, slušam savjete nutricionistkinje i pazim na prehranu, što uvijek mora biti integralni dio), ali problema nije bilo nikakvih, kao ni u 99,9% slučajeva.

Ne znam točnu istinu o Lindi Evangelisti, vjerojatno je nitko ne zna, ali znam što su znanstveni dokazi. I moram reći kako je moj dojam da su problemi Linde Evangeliste ipak malo dublji od puke greške tehnologije. Znastvena istaživanja i milijuni uspješnih zahvata s CoolSculptingom pokazuju da je tretman učinkovit i siguran s vrlo malim vjerojatnostima za ozbiljnije nuspojave. Kirurške liposukcije svakako su puno riskantniji zahvati s puno duljim oporavkom, većim rizicima i nuspojavama, a rezultati su zapravo vrlo slični.

Pravo vrijeme za tretman? Sada!
Srećom, liste za tretman CoolSculptingom u novoj Poliklinici Milojević u Centru Kaptol opet su pune, a mnogi ih pacijenti kombiniraju s Emsculptom i radiofrekvencijom za, možemo slobodno reći, savršene rezultate. Koristim priliku i istaknuti kako je upravo sada najbolje vrijeme započeti s ovim tretmanima ako želimo zablistati do ljeta. Svakako ćemo se još jednim revolucionarnim uređajem podrobnije pozabaviti u nekom od sljedećih blogova. Emsculpt je čudo koje ipak zaslužuje poseban tekst.

Pacijenti su, naime, ipak shvatili kako CS nije razlog problema Linde Evangeliste, odnosno da je neopravdano optužiti tehnologiju koja već više od desetljeća usrećuje toliki dijapazon ljudi svih generacija i zanimanja: bankare, odvjetnice, glumce, vozače podzemne, vrhunske sportaše… Linda Evangelista je zapravo izoliran, ali vrlo eksponiran slučaj. Često se znam našaliti kako su šanse za nuspojave kod CoolSculptinga ili lasera i dermalnih filera ravne šansama da vas "pokupi" autobus na cesti ili pogodi grom. Malo crnog humora kao uspomena na "engleski" dio mog života. Ali, u životu je sve moguće, pa tako i rutinska operacija krajnika, vrlo rijetko, može biti kobna.

Kao zaključak, svakako bih istaknuo da razumijem Lindinu frustraciju, ali smatram svojom dužnošću ovu problematiku izvesti na čistac, zbog svih onih kojima CoolSculpting može itekako unaprijediti kvalitetu života, a o čemu svjedoče i pacijenti diljem svijeta i oni Poliklinike Milojević.

Dr. Nikola Milojević: Istina o Coolsculptingu!
Fotogalerija

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka