+385 (0)1 485 4441
Operacija ušiju (Otoplastika)

Operacija ušiju (Otoplastika)

Oblik i položaj uške značajno pridonose ukupnom izgledu lica. Deformacije uške ili nepravilan položaj, klempave ili spuštene ušne školjke kongenitalne su malformacije, koje su često vidljive već nakon poroda djeteta. Takav izgled može biti izvorom dubokog nezadovoljstva vlastitim izgledom i uzrokom kompleksa manje vrijednosti. Obzirom da je rast ušne školjke već u dobi od 5 godina 85% kompletiran, ona se može operirati i tako prevenirati razvoj kompleksa u male djece, koja su vrlo često predmet izrugivanja vršnjaka.

Deformacija klempavih ušiju može biti jednostrana ili obostrana, simetrična ili asimetrična. Mogli bismo također nabrojiti više od 15 raznih deformacija uške koje kao posljedicu imaju klempavost, no najčešći su: nezadovoljna razvijenost nabora uške, hipertrofičnost unutarnje udubine uške (školjke), zadebljanje hrskavice ili kože uške, te povećan kut uške prema glavi.

Ako je taj kut 15-30 stupnjeva, tada govorimo da uška ima normalnu poziciju, a preko 30 stupnjeva počinje otapostaza (klempave uši). Kada taj kut iznosi 50-70 stupnjeva, govorimo o vrlo jakoj otapostazi.

Otoplastika

Otoplastika je kirurški estetski zahvat kojim se vrlo uspješno i trajno rješava problem klempavih ušiju. Interesantno je napomenuti da u cijeloj kirurgiji ne postoji niti jedna operacija koja ima toliko metoda i toliko raznih modifikacija kao operacija klempavih ušiju. Mnoge od metoda otoplastike prof. Boška Milojevića, doajena estetske plastične kirurgije u Hrvatskoj, koriste se dan danas, makar su bile opisane prije 20 godina. Iskusni kirurg će iz svake metode izdvojiti ono najbolje kako bi prilagodio tehniku operacije svakom individualnom pacijentu i njegovoj otopostazi.

Dob

Od navršene 5. godine.

Indikacije

Klempave uške, deformacije uške, povećane uške, hipertrofirane ušne školjke.

Anestezija

Ova se operacija radi u lokalnoj anesteziji.

Operacija

Trajanje zahvata: zahvat u najvećem broju slučajeva traje do jednog sata. Prije nego se počne operacijom, potrebno je izvršiti vrlo pažljivo mjerenje širine i visine ušne školjke, kut njezina otklona, kao i stražnju distancu od ruba uške, kako bi rez koji se nalazi iza uha bio simetričan na obje strane.

Oporavak

Uške se nakon operacije imobiliziraju, a zavoj se nosi samo 24-48 h. Redovito previjanje i toaleta rane svaki drugi dan. Šavi se vade nakon 7 dana. Oteklina i eventualni podljevi prolaze nakon 10 dana, a osjetljivost uške na dodir vraća se nakon par tjedana.

Ožiljci

Ožiljci su kod otoplastike skriveni iza uha i ne vide se.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Gundulićeva 40
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Newsletter