Povećanje grudi

Povećanje grudi

Medicinskim rječnikom, povećanje dojki naziva se augmentacijska mamoplastika, a riječ je o kirurškom povećanju volumena dojki uz pomoć implantata. Jedan je to od najpopularnijih je postupaka plastične kirurgije koji se izvodi kako bi se povećala veličina i/ili promijenio oblik grudi do estetski proporcionalne ravnoteže.

Pacijentice se na povećavanje dojki odlučuju iz različitih razloga, primjerice zbog osjećaja da su im dojke oduvijek bile premale, zbog prirođene ili stečene asimetrije dojki, zbog gubitka volumena nakon dojenja ili većeg gubitka težine, zbog abnormalnog razvoja dojki (npr. tuberozne dojke), kao i u slučajevima rekonstrukcije dojke nakon prethodnog kirurškog zahvata.

Kod velikog broja žena dojke nisu identične oblikom i veličinom, stoga se raznim operativnim metodama može povećati jednu i/ili smanjiti drugu dojku da bi se dobila maksimalna moguća simetrija.

Žena koja razmišlja o povećanju dojki mora biti psihički pripremljena za promjenu oblika svoga tijela, zdrava i u dobroj fizičkoj formi. Prilikom prvih konzultacija s plastičnim kirurgom treba objasniti svoje želje i očekivanja od zahvata i postaviti sva pitanja o kojima razmišlja. Nakon razmatranja svih mogućnosti, fizičkog pregleda i anatomskih mjerenja, plastični kirurg će moći razgovarati o najboljoj alternativi za pacijenticu, vezano uz veličinu i oblik implantata, mjestu reza i ostalim pojedinostima kirurškog zahvata. Kako bi se postigli najbolji rezultati operacije povećanja grudi, pacijentica i plastični kirurg trebaju otvoreno komunicirati.

Implantati za dojke dizajnirani su tako da izgledaju prirodno i dolaze u svim oblicima i veličinama kako bi odgovarali preferencijama različitih pacijenata. Pacijentica može birati između dva oblika implantata, anatomskog u obliku suze ili okruglog, ovisno o efektu kojeg želi postići. Okrugli implantati mogu se slobodno rotirati u džepu koji se stvara za vrijeme zahvata bez promjene oblika dojke i ponekad mogu dati uočljivije povećanje volumena, osobito gornje polutke dojke. Anatomski implantati, ili implantati u obliku suze, veći su u donjem dijelu i obično daju prirodniji izgled povećanoj dojci s punoćom donje polutke. Obzirom na njihov specifičan oblik, ugradnja zahtijeva izradu kirurškog džepa prilagođenog obliku implantata kako bi se spriječila rotacija.

Sam postupak i način postavljanja implantata, ovisit će o procjeni vašeg kirurga. Tijekom zahvata rez se radi ispod grudi u prirodnoj brazdi dojke, oko donjeg ruba bradavice ili ispod pazuha. Svi napravljeni rezovi bit će pažljivo postavljeni kako bi se smanjio izgled bilo kakvih ožiljaka. Implantat se postavlja ispod tkiva dojke ili ispod mišića, a najčešće djelomično ispod žlijezde i djelomično ispod mišića (tzv "dual plane"), ovisno o tome koja veličina ili oblik se želi dobiti. Konačni odabir implantata obavlja se prema anatomskim mjerenjima, Vašim željama i preporukama kirurga. Sa svakom pacijenticom detaljno se razgovara o posebnim slučajevima asimetrije i urođenim stanjima, a različita druga rješenja i preporuke određuju se isključivo individualno.

Operacija povećanja dojki obično se izvodi u općoj anesteziji, dok se regionalna anestezija koristi iznimno. Sam postupak traje oko 90 minuta, a za oporavak je potrebno oko 2 tjedna nakon čega se pacijentica može vratiti redovnim aktivnostima. Nakon operativnog zahvata preporučuje se nositi poseban grudnjak za implantate kroz četiri do šest tjedana. Rezultati se smatraju trajnima. Sve upute za njegu bit će sadržane u otpusnom pismu pri otpuštanju iz poliklinike. Konci su samorazgradivi tako da nema potrebe za vađenjem šavova.

Rezultati povećanja dojki odmah su vidljivi prilikom prvog previjanja u našoj poliklinici, no bit će potrebno do 6 tjedana dok dojke ne poprime svoj konačni oblik. U većini slučajeva pacijentice su odmah zadovoljne rezultatom i već prilikom otpuštanja kući osjećaju zadovoljstvo. Postoperativna bol je obično umjerena, a prema potrebi, daju se odgovarajući analgetici. Možete početi uzimati hranu nakon nekoliko sati, a za to vrijeme uz Vas može biti bliska osoba.

O temi sigurnosti povećavanja dojki vode se mnoge rasprave, a provedena su i istraživanja kako bi se dokazala dugotrajna sigurnost implantata za dojke. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da nema povezanosti implantata s razvojem raka dojke ili imunosnih bolesti.

Koristi od povećanja dojki, nakon poboljšanja oblika i veličine, povezane su s boljom percepcijom koju žena ima o sebi uz uravnotežene proporcije i istaknutu konturu tijela. U slučajevima asimetrije dojki i rekonstrukcijske kirurgije uslijed bolesti dojke, pri čemu je emocionalni i psihološki faktor još važniji, pokazalo se da ovaj zahvat uvelike pomaže u očuvanju i naglašavanju osobnog zadovoljstva žene.

Povećanje i eventualne rekonstrukcije dojki preporučujemo pacijenticama starijima od 18 godina kada je već postignut potpuni rast tkiva dojki i kada je pacijentica potpuno spremna surađivati tijekom zahvata i u provedbi njege nakon zahvata. Ukoliko je iz specifičnih razloga zahvat potrebno obaviti ranije, nužna je suglasnost roditelja/staratelja.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Obavijest o obradi osobnih podataka