Igla ili kanila? Što je bolje za injektiranje hijaluronskih dermalnih filera?
Igla ili kanila? Što je bolje za injektiranje hijaluronskih dermalnih filera? 14. ožujka, 2022.

Upotreba kanile ili igle pri izvođenju tretmana hijaluronskim filerima pitanje je koje se iz godine u godinu sve češće postavlja. Do prije desetak godina izvođenje injektivnih estetskih tretmana bilo je rezervirano isključivo za iglu, tanku šuplju cjevčicu s otvorom na vrhu. Sada, u našoj industriji, oko 50% doktora preferira kanilu, a 50% iglu-

Razlika između kanile i igle?

Kanila je od igle dosta deblja i puno duža, ima tupi vrh, a otvor za injektiranje se nalazi postrance. Budući da su tretmani filerima sve popularniji, iz godine u godinu raste i broj estetskih zahvata. Posljedično dolazi do povećanog broja komplikacija u vidu stvaranja podlijeva i drugih nuspojava, a naročito u slučajevima izvođenja zahvata od strane neiskusnih ili nedovoljno educiranih liječnika i na žalost sve više nadriliječnika. Igla koja je oštra na vrhu, može dodirnuti arteriju, dok kanila svojim tupim vrhom gura krvne žilice i teoretski je sigurnija prilikom izvođenja zahvata.

Ipak, mišljenja sam da će iskusan liječnik estetske medicine, onaj koji zna anatomiju krvnih žila, živaca i mišića, koristi se stručnim tehnikama sporog injektiranja i aspiracije prije svakog ubrizgavanja hijaluronskog filera, izbjeći sve rizike.

Od konca devedesetih pa do prije deset godina upotrebljavao sam izuzetno tanke igle za aplikaciju botoksa i dermalnih filera. Sam ubod bio je gotovo bezbolan, tim više što sam ga izvodio takozvanom "tehnikom lagane ruke", a pacijenti su uvijek ostajali zadovoljni, kako cijelim procesom, tako i rezultatima.

Bio sam čvrsta pristalica igle u odnosu na kanilu, no uz konstantnu edukaciju i usavršavanje te prateći iskustva drugih, mogu reći da se u nekim slučajevima, odnosno pojedinim regijama lica poput brade ili obraza mogu postići izvrsni rezultati koristimo li se kanilom. Ipak, zbog manje duljine, ali i debljine ulaska u potkožno tkivo, a pogotovo ako se zahvat izvodi od strane iskusnog liječnika estetske medicine, uz pravu tehniku i poznavanje anatomije, iglu smatram nezamjenjivom kod tretmana podočnjaka, usnica ili nosa.

Tretmani podočnjaka dermalnim filerima, iznimno popularni, ono su što ja zovem "filigranskim radom" u domeni estetske medicine, zato su mi možda i jedan od dražih za izvođenje. Pažljivi i ekspertni ubodi su potrebni za postizanje najboljih rezultata, a preciznost koju možete dobiti kratkom iglom nikako se ne može mjeriti s vrlo dugačkom kanilom, pa samim tim ne može postići niti približno tako dobre rezultate. Slično se odnosi na tretmane usnice i nosa dermalnim filerima.

Botox se svakako uvijek injektira iglom

Dodatni izazov, ako pričamo o kanili, taj je da se pacijentu ponekad sam zahvat čini puno dužim i neugodnijim, budući da se dugačka tupa kanila mora gurati kroz tkivo, naime, ovom alatu estetskog liječnika nedostaje finesa igle.

Kanila ili igla? Konačna presuda

Aplikacija filera kanilom može u određenim slučajevima dati odlične rezultate. Neki pacijenti imaju deblju, a neki tanju kožu. Neki se boje rizika od podljeva i svakako je dobro imati kanilu kao instrument kojim se to može sigurnije izbjeći, pogotovo ako se zahvat radi uoči nekog važnog događaja, primjerice vjenčanja.

Još uvijek sam mišljenja kako kod aplikacije filera iglom od strane eksperta, postoje male šanse da će doći do većih podljeva. Držim da je igla daleko bolji instrument, koji postiže bolji rezultat od kanile u velikoj većini slučajeva.

I zato 90% vs 10% u korist igle.

Dogovorite termin

Najbolji način da dobijete pouzdane i korisne informacije o našim tretmanima, jest da zakažete termin i dođete na razgovor. S našim stručnim osobljem možete razgledati Polikliniku, doznati sve što vas zanima o zahvatima i aparatima. Liječnik će u razgovoru saslušati vaše potrebe i očekivanja, te sukladno tome savjetovati vas o odgovarajućim tretmanima iz naše široke ponude. Osim toga, možete isplanirati tretmane, dogovoriti se za cijenu usluge ili paketa usluga te saznati načine plaćanja. Neki naši tretmani traju tako kratko da ih je moguće obaviti i tijekom konzultacija. Jamčimo vam najviši standard usluge, najkvalitetnije preparate i aparate koji daju najbolje rezultate.

Kontakt

Poliklinika Milojević, Zagreb
Nova Ves 17 (Centar Kaptol)
10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 (0)1 485 4441
E-mail:

Newsletter
Obavijest o obradi osobnih podataka